WAT IS een TRAPPIST EN waarom bestaan er maar 11

Een Trappist, je zou het heilig bier kunnen noemen. Het is namelijk bier dat wordt gebrouwen door monniken of onder toezicht van monniken. Toch kan niet zomaar elke monnik een trappist brouwen. Enkel trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers hebben het recht de titel “trappist” op hun abdijbier te vermelden. De naam trappist is afgeleid van de Franse abdij waar de orde der cisterciënzers is opgericht, namelijk abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

Authentic Trappist Product

Aan het brouwen van een trappist zitten dus nogal wat voorwaarden,  zelfs voor de monniken van de orde zijn er regels. Om het felbegeerde logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen moet er worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Het bier moet zijn gebrouwen op het grondgebied van het klooster.
 • Het bier moet gebrouwen zijn onder toezicht van de monniken van het klooster. En moet de hoofdzaak van het klooster het aanbidden van God blijven en mag de verkoop van het bier niet de overhand nemen.
 • Het geld dat verdient word aan de verkoop van het bier mag enkel worden gebruikt voor het onderhouden van de monniken en het onderhouden van het klooster. Alles wat overblijft wordt gedoneerd aan goede doelen, er mag dus geen winst worden gemaakt.

De Eervolle Elf

Slechts veertien bieren dragen in het jaar 2021 de titel trappist. Van die veertien zijn er echter maar elf die ook het keurmerk “Authentic Trappist Product” dragen en dus voldoen aan alle voorwaarden. De grote meerderheid van deze kloosters bevinden zich in België, hét ultieme bierland. Voor de rest liggen er nog kloosters in Nederland, Oostenrijk, Amerika, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Samen brouwen deze kloosters zo een 47 verschillende soorten trappistenbieren.

Dit zijn de enige echte trappisten:

 1. “Chimay” van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay, België
 2. “Engelszell” van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk
 3. “La Trappe” van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, Nederland
 4. “Orval” van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval. België
 5. “Rochefort” van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort, België
 6. “Spencer” van de Saint Joseph’s Abbey in Spencer, USA
 7. “Tynt Meadow Trappist Ale” van de abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville, Engeland
 8. “Tre Fontane” van de Abbazia Tre Fontane in Rome, ITalië
 9. “Westmalle” van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle, België
 10. “Westvleteren” van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, België
 11. “Zundert” van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, Nederland

Dus als je even geen zin hebt in craftbeer en ook niet gewoon pils wilt drinken, dan is trappist zeker het go-to bier. De culturele rol in het voortzetten van een eeuwenoude ambt op een traditionele manier is al reden genoeg om eens een trappist te proeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

brouwpakketten GRATIS thuis bezorgd ----- betaal later met klarna ----- Vandaag besteld = morgen in huis