BELGIË VS. DUITSLAND, wie maakt het beste bier?

Wanneer het op bier aankomt zijn er twee landen die zowel in productie als in consumptie er met kop en schouders bovenuit steken, dit zijn natuurlijk België en Duitsland. België staat bekend om haar talrijke bieren met een overvloed aan smaken en haar abdij en Trappistenbieren. Duitsland staat bekend om het Reinheidsgebot, dat Duits bier zuiver en uniek maakt op de biermarkt. LAten we het bier uit België en het bier uit Duitsland even onder de loep nemen.

België vs Duitsland: welk land brouwt het beste bier ter wereld

Reinheidsgebot in Duitsland

Het Duits bier staat bekend om het Reinheidsgebot, de oudste warenwet ter wereld die nog steeds in acht is. Het Reinheidsgebot stamp namelijk uit 1516. Oorspronkelijk gold deze wet enkel in het hertogdom Beieren, maar vanaf 1906 geld hij in heel Duitsland. De wet houd in dat bier enkel gebrouwen mag worden met de volgende vier ingrediënten: water, gerst, hop en mout. Daarnaast mochten er oorspronkelijk ook geen buitenlandse bieren worden geïmporteerd die niet aan de Duitse eisen voldEDEN. Éen van de redenen voor het reinheidsgebot was namelijk De Duitse biermarkt beschermen, door het indirect verbieden van geïmporteerd bier. Ondanks dat de wet anno 2021 nog steeds geld in Duitsland, is het verbieden van import uit Europese lidstaten verboden door het Europees Hof in 1987.
Voor het beschermen van de bierdrinker tegen schadelijke stoffen kan het Reinheidsgebot vandaag de dag nog wel nuttig zijn. Als je een Duits biertje drinkt weet je dat er geen synthetische smaken, kleurstoffen of andere “onreinen” toevoegingen inzitten. De smaak is in het algemeen wel bitterder dan de meeste buitenlandse bieren. Door het Reinheidsgebot mogen er namelijk geen suikers worden toegevoegd.

Duits bier

Experimenteren in België

België onderscheid zich van de rest omdat het naast eeuwenoude brouwtradities een enorme variëteit heeft aan smaken. Waar de Duitsers enkel vier ingrediënten mogen gebruiken, krijgen de Belgen vrij spel. Chilipeper, Koriander, banaan of aardbeien, niks is té gek voor Belgisch bier.
Door de jaren heen zijn er veel verschillende bieren met verschillende brouwtechnieken ontstaan als logisch gevolg op het vrije gebruik van ingrediënten. Toevoeging van suikers aan bier, zorgde voor zoeter en sterker bier. Het experimenteren met fruit resulteerde in de kenmerkende fruitbieren zoals kriek. Kortom België heeft een smakenpalet om U tegen te zeggen.

Kwestie van smaak

Maar wat is nu beter bier? Dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.
Sommige bierdrinkers kunnen mateloos genieten van de sterke hopsmaken waar de Duitsers met passie hun lagers van brouwen. Andere verlangen juist naar afwisseling en zien het Reinheidsgebot als een blokkade voor de Duitse bierbrouw-kunst.
Velen bierliefhebbers leven zich uit in het proeven van alle smaken dat het Belgisch bier rijk is en spreken lovend over de Belgische brouwers. Weer andere zijn van mening dat het overtollig gebruik van kruiden en suikers de kwaliteit van het bier verlaagt in plaats van verrijkt.
Uiteindelijk is er in beide landen zowel goed als slecht bier te vinden. Het antwoord op de vraag welk land het beste bier maakt is voor iedereen anders, laat daar je eigen smaakpapillen maar het definitieve oordeel over vellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

brouwpakketten GRATIS thuis bezorgd ----- betaal later met klarna ----- Vandaag besteld = morgen in huis